Інтернет-магазин натурального дорогоцінного каміння та золотих прикрас
Графік роботи:

Будні: 9:00–20:00

Сб-Нд: 11:00–18:00

Укр
Додайте товари для порівняння
Додайте товари до списку бажань
0
Мій кошик

Перли

Сортування:
за популярністю спочатку дешевше за назвою

Все про перли від інтернет магазину натурального коштовного каміння NVOVK jewelry, легко купити гарна ціна!

1. Як утворюється перлина

2. Історичні джерела

3. Культивування перлів

4. Види культивованих перлів

5. Догляд за перлами

6. Імітації

 

1. Як утворюються перли

Перлину виробляє живий організм, що робить її органічним каменем.

Природна перлина утворюється у перловому молюску без втручання людини.

Культивована перлина - перли, що утворилися внаслідок втручання людини у процес формування.

Молюск - це м'яка морська тварина без хребта. Більшість перламутрових молюсків – двостулкові молюски, що означає, що вони мають двокомпонентні раковини.

То як же утворюються перли?

Утворення перлини – це реакція молюска на подразник. Це може бути паразит, який проривається через оболонку або трохи сторонньої речовини, яка входить, коли молюск відкривається, щоб прогодуватися і взяти кисень з води.

Формування починається, коли крихітний шматок сторонньої речовини вторгається між раковиною молюска та його мантією.

Мантія – це орган, який вистилає раковину молюска, закриває його м'яке тіло та містить клітини, що утворюють перлинні мішечки та секретують перламутр.

Зловмисник мігрує далі від внутрішньої оболонки, беручи із собою деякі перламутрові клітини з мантії. Згодом клітини, що виробляють перламутр, розмножуються та утворюють перлинний мішок, який оточує порушника. Таким чином, молюск намагається зменшити вплив подразника, покриваючи його шарами гладкого перламутру.

Перлинний мішок виділяє шари перламутру, що утворюють природну перлину.

Перламутр складається в основному з мікроскопічних тромбоцитів арагоніту, який являє собою кристалізовану форму карбонату кальцію - хімічну сполуку кальцію, вуглецю та кисню.

Перламутр також містить conchiolin - зв'язуючий агент, який подібний до матеріалу, знайдений в людському волоссі і нігтях.

Перламутровий шар усередині оболонки молюска і перламутр на раковині складаються з одних і тих же матеріалів. Таїтянські культивовані перли та внутрішня оболонка чорної устриці мають схожі кольори.

 

2. Історичні джерела

Протягом тисячоліть людей приваблювали натуральні перли як символ багатства та статусу.

Китайський історик записав найдавнішу письмову згадку про натуральні перли у 2206 році до нашої ери. Археологи в штаті Огайо США знайшли натуральні перли в курганах аборигенів, вік яких приблизно 200-500 років до нашої ери.

У Стародавній Греції Гомер згадав натуральні перли в епічних віршах, написаних до 700 до н.е.

І римський біограф Свєтоній писав про захоплення Юліуса Цезаря (близько 100-44 до н.е.) натуральними перлами.

 По мірі розвитку століть до сучасності прагнення до натуральних перлів залишалося сильним.

Члени королівських сімей, а також багаті громадяни в Азії, Європі та інших місцях цінували природні перли і передавали його з покоління до покоління.

У Китаї венеціанський мандрівник Марко Поло описав свято народження правителя Кублай-хана (близько 1215-1294), в якому шати баронів та лицарів були прикрашені натуральними перлами.

У Великобританії XVI століття, Король Генріх VIII та його дочка, королева Єлизавета I, прикрашали себе натуральними перлами, як і королівські сім'ї по всій Європі.

У Персії Шах Мохаммед Алі (1872-1930) носив корону Каджара, яка була густо прикрашена натуральними перлами.

З давніх часів до європейського відкриття Нового Світу в 1492 році, Перська затока, води Цейлону (нині Шрі-Ланки), китайські річки та озера, і річки Європи були серед постійних джерел, які забезпечували природними перлами багатих громадян.

Христофор Колумб відкрив нові природні перлинні джерела у водах сучасної Венесуели та Панами. Це посилило попит у Європі, розпочався масовий вилов перлинних молюсків.

Їх також збирали у Французькій Полінезії, Північній Америці та Австралії та використовували для виготовлення перламутрових гудзиків, збирання перлів було вторинним для цього процесу.

 

 3.  Культивування перлів

Історичні дані свідчать, що у тринадцятому столітті у Китаї широко поширилося культивування перлів у прісноводних культурах.А сучасне культивування перлів почалося на початку 1890-х років, коли кілька японських та австралійських дослідників виростили перші блістерні перлини у морській воді в Японії та Австралії.Одним із цих оригінальних дослідників був Кокічі Мікімото.Оскільки він був єдиним, хто пішов на великий комерційний успіх у вирощуванні та маркетингу перлів, він отримує більшу частину уваги від істориків.Він відкрив свій перший магазин блістерної перлини в Токіо у 1899 році.В 1908 році Мікімото почав культивувати цілісні перли.В 1920 році він продавав перли та ювелірні вироби всередині країни.Хоча ще один японець, Масайо Фуджит, культивував прісноводні перлини в озері Біва, в 1914 році, вони не продавалися на міжнародному рівні до 1930-х років. Під час Другої світової війни японська культурна індустрія перлів практично закрилася.Мікімото був першим, хто оживив промисловість у післявоєнний період.У середині-кінці 1940-х років американські солдати купили велику кількість культивованих перлинних намист, щоб забрати додому для своїх дружин та коханих. Це був значний крок у популяризації культивованих перлів у США.

  Наступні десятиліття призвели до появи різних видів перлин, що культивуються:

1950-і роки - Перша південно-морська перлинна ферма була заснована в Західній Австралії,

1960-і роки - Перша таїтянська ферма була заснована у Французькій Полінезії

Близько 1970 року - Китайські прісноводні культивовані перли

   

Процес культивації

Люди змогли ініціювати та контролювати зростання перлів.

То як же це відбувається?

Процес зародження подібний до всіх устриць солоної води.

Вони використовують «молюск-донор» для забезпечення мантійної тканини та «молюск-хазяїн» для вирощування перлів. Фермери також максимально контролюють умови зростання молюсків та їх перлів.

Цілісна морська перлина виростає зі шматка мантійної тканини та ядра бусинки, імплантованого в гонаду господаря-молюска.

Шматок мантійної тканини – це невеликий квадрат мантійної тканини, вирізаний з донорського молюска та імплантований у молюск-господар з або без намистини.

Тканина, яка включає імплантоване ядро ​​з намистини і шматок мантійної тканини, або тільки шматок, виділяє перламутр, щоб утворити культивовану перлину.

Всі перлинні солоні устриці мають анатомію, схожу на зародкову устрицю з чорними губами (Pinctada margaritifera), яка є молюском, що використовується для вирощування культивованих таїтянських перлів.

Процес зароджування також подібний до всіх солоних устриць. Людина робить розріз у гонаді акойя устриці та готує вставити ядро ​​борту. Потім вона вставляє шматок мантійної тканини та запечатує розріз.

 Перламутрові прісноводні мідії мають подібну анатомію та вимагають аналогічних методів культивування перлів. Нуклеатор робить кілька розрізів у мантії прісноводної мідії, потім вставляє шматок мантії у кожний розріз та запечатує їх. Щоб виростити переважну більшість цільних перлів прісноводних культур, фермери беруть невеликі шматочки мантії з донорського молюска та хірургічно імплантують їх у мантію молюска господаря. Молюск-господар зазвичай утворює перлину навколо кожної індивідуально імплантованої мантії-тканини.

 

4. Види культивованих перлів

Цілісні перлини, що культивуються, класифікуються за тим, чи вирощуються вони в солоній воді або прісній воді, за видами молюсків, які їх виробляють, і по географічних регіонах, де вони вирощуються.

 

Перли Акойя

Японською загальною назвою устриці є акойя, тому культивовані перли також називають акойя.

Культивовані перлові культури Akoya зазвичай дають високий відсоток сферичних форм та японський зазвичай знаходяться в межах від 2 мм до 10 мм, із середнім розміром від 6 мм до 7 мм. Класичний акойя білий з рожевим обертоном і відмінним блиском.

На початку 1990-х років устриці акойя у багатьох важливих японських районах вирощування перлів стали відмирати у величезних кількостях. Інтенсивні дослідження визначили інфекційне захворювання як причину. Смерть устриць і, як наслідок, падіння виробництва культивованих перлин вплинули на японську культуру акойя.

В 2003 року виробництво становило близько 30 відсотків від його типової річної суми до вимирання. Дослідники кажуть, що вони знайшли ефективний засіб від хвороби і очікують, що ситуація поступово покращуватиметься.

 

Перли Південного моря

Перли Південного моря вирощуються головним чином в Австралії, Індонезії та Філіппінах в устриці Pinctada maxima. Характерні кольори характеризуються двома різновидами P. maxima, покритими золотом та сріблястими. Перли Південного моря від 8 мм до 18 мм, при цьому найчастіше від 10 мм до 15 мм.

Перли Південного моря, як правило, мають м'який, атласний блиск, а не дзеркальну поверхню, що часто зустрічається на найпрекрасніших акойя.

Індонезійські перли Південного моря, як правило, трохи менші, ніж у Австралії та Філіппін.

Намиста з якісних великих, добре підібраних перлів Південного моря дуже дорогі. Щоб зробити володіння ними доступнішими, дизайнери створюють вироби, в яких є лише одна культивована перлина.

 

Таїтянські перли

Таїтянські перли вирощують в устриці Pinctada margaritifera. Перлини коливаються від 8 мм до 17 мм, причому більшість знаходяться в діапазоні між 9 та 11 мм.

Загальна назва для P. margaritifera – устриця з чорними губами.

Це єдина устриця, яка регулярно виробляє незвичайні кольори, характерні для таїтянських культивованих перлів.

У торгівлі кольори мають такі імена, як павич, баклажани та фісташки.

GIA розробила систему, яка описує кольори перлів у набагато точніших виразах.

Французька Полінезія та Острови Кука виробляють комерційну кількість перлів. Добре підібрані пасма великих, блискучих таїтянських перлів з їх незвичайними кольорами мають високі ціни.

 

Прісноводні перли

   Молюски, які виробляють прісноводні культивовані перли, називаються мідіями.

Існує багато видів мідій, які виробляють прісноводні перли, але основним виробником є ​​Hyriopsis cumingi.

   Сьогодні Китай виробляє переважну більшість світових прісноводних культивованих перлин, а невеликі врожаї також виробляються у Японії та США. Китайські перли зазвичай знаходяться в межах від 2 мм до 13 мм.

Навіть найякісніші китайські прісноводні перлини часто недорогі порівняно з іншими. Обсяг, широкий спектр якостей і відносно низькі ціни роблять китайські прісноводні культивовані перли доступними практично для кожного споживача. 

 

5. Турбота та догляд

  При правильному догляді перли можуть служити все життя, а може два або три))

Багато сім'ях вони традиційно переходять від одного покоління до іншого. Перлини не найдовговічніші з дорогоцінного каміння, але якщо їх правильно доглядають, вони можуть зберегти свою оригінальну красу протягом декількох поколінь.

   Перли м'які і легко дряпаються або стираються. Вони повинні бути захищені від контакту з металом або твердим коштовним камінням. 

  Зберігайте перли у сумочці або оберніть у м'яку тканину. Як органічний дорогоцінний камінь, перли містять воду. Підтримка цієї вологи є одним із ключів до стабільності коштовності.

   Тепло або інтенсивне світло можуть висушити перли і призвести до втрати кольору та тріщин у перламутрі. Щоб зберегти перли від зневоднення, тримайте їх подалі від тепла та надмірної сухості.  

   Іншим ключем до стабільності перлів є повсякденне носіння та турбота.

  Багато хімічних речовин і всі кислоти атакують перли. Парфуми, косметика, спрей для волосся та кислоти у потовиділенні можуть пошкодити перламутр. Жінки повинні одягати перли лише після того, як вони нанесли косметику та використали засоби для догляду за волоссям.    

   Щоб допомогти перлинам зберегти свій блиск, протрайте їх м'якою чистою тканиною після кожного носіння. Очищення перлів м'якою вологою тканиною допомагає запобігти втраті вологи та видаляє шкідливі речовини.

  Ніколи не чистіть перли ультразвуком чи парою чи аміаком. Миючі засоби та інші хімічні препарати можуть пошкодити перламутр та викликати поверхневу точкову корозію. Тепла, м'яка мильна вода проста та добре працює. Покладіть вологі перли на рушник, щоб дати висохнути.

 

  6. Імітації

У 1600-х роках виробники почали використовувати спеціальні речовини для нанесення на скляні намистинки і зробили дуже переконливі імітаційні перли.

Природні перли були досить бажаними, щоб надихати розумних людей на те, щоб починати імітувати тисячі років тому. Це було простіше і дешевше, ніж пірнати та збирати перли. Ремісники у Стародавньому Єгипті та Римі розробили способи виготовлення імітаційних перлів. Потім у сімнадцятому столітті один француз розробив суміш рибної луски та лаку під назвою essence d'orient. Він використав суміш, щоб покрити скляні намистини і зробити дуже реалістичні імітаційні перли.

   Виробники використовують схожі матеріали та технології, щоб зробити дуже переконливі імітаційні перли сьогодні. Сьогоднішні імітаційні перли існують в широкому діапазоні якості. Ви знайдете імітаційні перлини всюди – від дисконтних магазинів та універмагів аж до вишуканих ювелірних бутиків.

  Компанія Majorica S.A. manufac імітує перли, на іспанській мові острів Майорка. Продукт є дуже переконливою імітацією, що виявляється при перевірці в лабораторії.

 

  В інтернет магазині дорогоцінного каміння NVOVK jewelry Ви можете купити гарантовано якісні культивовані перли за доступною ціною та замовити прикраси з ним – набори, сережки, підвіску, пусети, у білому, червоному чи лимонному золоті в Києві, а також з доставкою по Україні.

 

Бажаєте дізнатися про перли без перламутру? А про фарфорові королвські перли Конк? Дивіться Відео гемолога Наталії Вовк на каналі YouTube

  • Купити
    Увійдіть на сайт щоб
    додати товар в список бажань
    Порівняти
  • Купити
    Увійдіть на сайт щоб
    додати товар в список бажань
    Порівняти
  • Купити
    Увійдіть на сайт щоб
    додати товар в список бажань
    Порівняти
Вгору